Laatste verzorging

De laatste verzorging draagt eraan bij dat er op een gepaste wijze afscheid kan worden genomen van een dierbare. Na het overlijden vindt de laatste verzorging plaats. Hieronder wordt verstaan het wassen, de eventuele cosmetische verzorging en het opbaren van de overledene.

Als directe naasten weet u welke kleding uw dierbare graag droeg en misschien heeft uw dierbare tijdens zijn of haar leven deze kleding al speciaal uitgekozen.

Ruimte om te rouwen

Mensen de ruimte en tijd geven om afscheid te nemen is heel belangrijk. Afscheid nemen van een dierbare heeft tijd nodig. We beschikken over rouwkamers waar de gelegenheid tot afscheid nemen kan worden gegeven.

Onze aula biedt ook de mogelijkheid om samen met u een intiem en waardevol afscheid te verwezenlijken.

Kennisgeving

U kan een keuze maken voor een rouwbrief, een rouwkaart, een overlijdensbericht in een krant… Niets is standaard en niets moet. Via een familiebericht in de krant bereikt u een breder publiek. Via een rouwbrief ontvangen familie, vrienden en kennissen een persoonlijke uitnodiging.

U heeft de keuze uit verschillende soorten brieven. Er is altijd een mogelijkheid om een rouwbrief of familiebericht iets persoonlijks te geven.

Uitvaartkist

Voor sommigen iets bijzonders, voor anderen eenvoudig en nu eenmaal nodig.

Eenvoudig, uitgesproken, modern of klassiek. De mogelijkheden in vorm, materiaal en kleur zijn zeer uitgebreid.

Wij helpen u graag om de gepaste keuze te maken.

Bloemen

Witte bloemen, bonte bloemen, een bloemstuk of een boeket met bloemen zoals in haar tuin om op de kist te leggen. De uitstraling van de kist wordt bepaald door de combinatie van de keuze van het bloemstuk en
de keuze van de kist.

Als familielid, vriend, collega, verenigingslid of goede kennis kunt u met een bloemetje een laatste groet brengen. Hiervoor kunt u contact met ons opnemen.

Vervoer

Aan de laatste reis van de overledene kan op verschillende manieren vorm worden gegeven.

De laatste reis van een landbouwer met zijn traktor of van een motorijder begeleid door zijn Harley. Een ererit met de rouwstoet maken langs belangrijke plekken tijdens het leven van de overledene, zoals
bijvoorbeeld zijn of haar huis.

Als naaste familie kunt u gebruik maken van volgauto’s, zodat u zelf niet hoeft te rijden.

Misschien heeft u zelf een gedachte over de vorm waarop de laatste reis plaats moet vinden. Wij bespreken graag met u wat de mogelijkheden zijn.

Muziek

Muziek geeft ruimte voor de eigen gevoelens en gedachten van de aanwezigen, bundelt, vergroot en verzacht emoties.

Bent u ervan overtuigd welke muziek op uw afscheid niet mag ontbreken en weet u dit ook van uw dierbare of laat u de keuze in muziek graag over aan uw nabestaanden. U kunt ook kiezen voor livemuziek of misschien wel voor een muzikale bijdrage uit uw familie- en vriendenkring. Elk geeft een eigen kleur aan het afscheid.

Voor meer inspiratie hebben wij muzieklijsten op voorraad, van modern tot klassiek, die wij u graag ter beschikking stellen. U kunt ook zelf muziek aanleveren. Deze dienen wel altijd 24 uur voor de plechtigheid aangeleverd te worden om de kwaliteit van de opname te controleren.

Foto’s

Herinneringen letterlijk uit het leven gegrepen gebruiken wij om het afscheid vorm te geven. Om een uitvaartdienst nog persoonlijker te maken, bieden wij u de mogelijkheid om een fotopresentatie te tonen. U levert een aantal digitale en/of analoge foto’s van uw dierbare aan en wij zullen dit verwerken tot een presentatie of u bezorgt ons een powerpoint bestand waar reeds alle foto’s op gemonteerd zijn.

Het afscheid zelf is vaak ook de moeite waard om als herinnering vast te leggen.

Tijdens ons leven leggen we bijna alles vast. Belangrijke momenten en dagelijkse dingen. Alleen het laatste stukje wordt vaak vergeten. En dat terwijl het zo waardevol is om later rustig terug te kijken op wat een bijzonder moment in het leven is, het afscheid. Niet alleen voor jonge kinderen die de afscheidsviering niet bewust mee maken, ook voor volwassenen aan wie de dag te snel voorbij gaat.

De fotograaf is nagenoeg onzichtbaar aanwezig om de sfeer van de dag vast te leggen, vaak indirect of in kleine details. Meestal alleen op de uitvaartdag zelf, maar soms ook bij bijzondere momenten in de dagen tussen overlijden en de crematie of begrafenis. Net zoals u wilt.

Ceremonie

Belangrijk is dat de ceremonie naar wens of gedachte van de overledene plaats vindt.

Vrienden die hun vriend begeleiden naast de kist, kleinkinderen die een kaarsje aansteken voor oma of een zoon of dochter die mooie verhalen vertellen uit het leven van vader, een tekening van een kind op de kist van de overledene. Waar het om gaat is dat u op eigen, persoonlijke wijze afscheid kan nemen van uw dierbare.

Ieder mens heeft zijn of haar eigen levenswijze, eigen gedachten of overtuiging. De ceremonie kan plaatsvinden volgens de gebruiken, rituelen en symbolen van een geloofsovertuiging of kerkgemeenschap, of met eigen gebruiken, teksten en symbolen. Afscheid nemen in een kerk, een aula, of een andere bijzondere locatie, samen met familie, vrienden en kennissen of misschien liever in intieme kring…

Begraven of cremeren

Begraven of cremeren, een persoonlijke keuze. Meestal gaan mensen puur af op hun gevoel. Het kan ook zijn dat u kiest vanuit uw geloofsovertuiging of vanuit een kostenafweging. Het is goed om over deze keuze na te denken en deze te delen met uw familie of vrienden. Een afscheid zoals u het zelf heeft gewild. Bij een begrafenis begeleidt u uw dierbare naar zijn of haar laatste rustplek. Het kan waardevol zijn voor familie en vrienden dat er een plek is waar ze naartoe kunnen gaan om te rouwen en herinneringen op te halen.

Herinneringsplekken kunnen ook na een crematie verwezenlijkt worden, denk aan een urnennis, urnengraf, het bijzetten van de urn in een bestaand graf of een andere plek, dit kan bijvoorbeeld ook thuis zijn. De as kunt u
ook verstrooien op de strooiweide van de begraafplaats of op zee, of ook een klein gedeelte van de as verwerken in een juweeltje,…

Koffietafel

Na de uitvaart samenzijn, samen herinneringen ophalen om troost bij elkaar te vinden.

Een traditionele koffietafel met koffie en broodjes of eventueel een kop soep, een staande koffietafel, de favoriete wijn van uw vader, een high tea met champagne. Met alle naasten proosten op het leven van uw dierbare, of misschien iets heel anders?

Wij overlopen graag met u de catering faciliteiten om na de uitvaart samen te zijn met familie, vrienden en bekenden.

Formaliteiten

Na een overlijden moeten er een aantal zaken geregeld worden. Van Marceau Uitvaartzorg ontvangt u een overzicht waarin praktische informatie staat voor de afwikkeling van de formaliteiten na de uitvaart.

Voor vragen over formaliteiten kunt u altijd contact met ons opnemen, zodat wij u verder kunnen helpen.

Kosten

Marceau Uitvaartzorg staat voor een verzorgde uitvaart die eer doet aan de overledene, professionaliteit, kwaliteit en een eerlijke prijs. Wij luisteren naar uw wensen, staan u bij met professioneel advies en overhandigen u binnen 24 uur een transparante kostenbegroting. Keuzevrijheid betekent niet meer kosten. Betaalbaar speciaal, oma’s pepermuntjes, die ene wijn, zijn lievelingskleur of bloem gebruiken, .. Dat bijzondere klein detail maakt vaak een groot verschil en maakt de uitvaart persoonlijk en uniek. Wij komen met suggesties.

Contacteer ons voor meer informatie.

Uitvaartkosten komen vaak op een onverwacht moment, daarom kan het goed zijn om bij leven uw wensen bespreekbaar te maken en uw wensen vast te leggen. Marceau uitvaartzorg stelt geheel kosteloos een reële budgettering voor u op.

Nu voor later

Ooit komt de dag, voor iedereen, dat het leven eindigt. Hoewel de gedachte aan dit moment ons vaak afschrikt, is het verstandig om op voorhand al na te denken en afspraken te maken over uw afscheid. Een
uitvaart regelen is een intensief traject en stilstaan bij uw wensen rondom de uitvaart niet gemakkelijk. Voor uzelf zal het een geruststellende gedachte zijn dat uw wensen bij iemand bekend zijn en dat deze zwart op
wit staan. Het zal ook een hulpmiddel zijn voor uw nabestaanden om tijdens de emotionele dagen rondom het afscheid met een goed gevoel keuzes te maken.

Waarschijnlijk weet u nog niet precies wat u wilt, dat is volkomen normaal. Als u hierover nadenkt zal u echter merken dat u toch al veel weet wat u wel of niet wenst. U hoeft ook niet alles op voorhand te beslissen, u kunt er ook voor kiezen om opties open te laten die uw nabestaanden mogen invullen.

Ons formulier Uw laatste wens biedt de mogelijkheid om uw wensen duidelijk op een rijtje te zetten. Neem er de tijd voor om uw laatste wensenformulier zelf of samen met iemand anders in te vullen. U kunt ook een afspraak met ons maken. Het gesprek kan plaatsvinden bij u thuis of een andere plaats naar uw keuze maar uiteraard ook in ons Uitvaartcentrum te Antwerpen. Wij helpen u geheel vrijblijvend en kosteloos met het invullen van dit laatste wensenformulier die tevens als uw wilsbeschikking kan dienen en stellen een budgettering voor u op.